Page 1 of 1
Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 12:26
by Bilgunnar
Jeg skal lakkere bilen til sommeren,den ble lakkert for 20 år siden med bengalakk.
Mitt spørsmål er om jeg må grunne hele bilen for ikke å få reaksjon i lakken ?
Jeg skal lakkere med billakk 2 komponent.
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 12:38
by 445
Hva slags lakk har du tenkt å bruke?
Bengalakk på Bengalakk går bra, men du sikter kanskje på billakk?
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 19:47
by 445
Ser i det redigerte innlegget at du har tenkt å bruke 2-komponent billakk.
Jeg innbiller meg at du kan risikere koking hvis du overmaler med akryl, men at risikoen er mindre ved bruk av vannbasert.
Foreslår at du ringer til Lakkrekvisita på Lambertseter i Oslo og spør dem. De er veldig hyggelige, og har holdt temakveld om lakk for oss i Oslo/Akershusavdelingen.
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 20:07
by Torbo2
Som 445 er inne på er dette sjansepill, og mer enn det. DEt er bare ekstra kjedelig å gjøre den samme dyre jobben to ganger. Og reklamasjon kan du glemme... Lakekreren sitter med ekspertisen og har tusen argumentasjoner på at han ikke har gjort feil...
Bengalakk har helt andre løsemidler enn billakk - bengalakk har whitespirit eller tilsvarende som løsemiddel. Billakk har en helt annen oppbygging, uten at jeg kjenenr kjemien til de forskjellige, men de matcher med langt sterkere løsemidler ala Lynol, men tynnerne er helt spesialtilpassede lakken, og lynol kan normalt ikke burkes, selv med acryllakk. Det nytter nesten ikke for oss uten spesialkompetanse å gi konkrete råd. Risikoen for koking og krakelering er åpenbar, her hvor bengalakk er brukt. Om bengalakken er mer enn ti år og helt uttørket, kan det være en sjanse, men utherdingen etter lakkering tar også tid, og så kan man risiker at det blir fine kunstneriske striper på kryss og tvers (krakelerng) etter noen år etter at bilen er lakkert.
Til og med enkomponent acrylgrunning kan gi krakelering om den ikke er herdet godt nok før lakkering eller lagt på vått i vått og herdet i "lakkeringsovn".
For fem år siden brukte jeg enkomponent grunning og lot den herde i høsttemperatur et par dager før sliping og lakkering. Resultatet ble nydelig, men to år senere viste det seg at de to produktene ikke passet sammen. Det ble krakelering, og med produkter som ble anbefalt av billakkbutikk.
Så gikk jeg tlbake til lakkbutikken og de kunne fortelle meg at all grunningen måtte fjernes og jeg måtte gjøre et trygt valg, som ble Hagmans to-komponent grunning. Der hvor jeg har brukt den har overflaten vær stabil både med moderne og gammeldags god lakk.
Vet ikke om jeg er tør å gi råd her, da jeg har gått i utallige feller og bomma både på det ene og det andre, også på anbefalte ting. Men jeg ville ikke tatt sjansen på å ha en eneste rest av bengalakk om man skal lakkere med billakk. Jeg unner deg ikke å bomme på kjemien .....
Men jeg kan gi advarsler!
Det hadde blitt dyt om jeg i tillegg skulle ha betalt bompenger....
Her vil jeg bare anbefale at du gjør jobben i samarbeid med billakkereren fra første stund, slev om du sliper osv. selv. Da er det lettere å gå tilbake om noe ikke skulle fungere.
Mer konkret: Vekk med Bengalakken! Bygg opp etter proffråd, ingen ting annet duger, og bilene er verdt mer enn lottospill... Og du har sikkert andre ting å bruke fritida på en nå slipe ned bilen to ganger og betale for to lakkeringsjobber.....
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 21:34
by Håvard E Johansen
Hei. hadde noe bengalakk på bilen min. lakkereren sa at alt må bort, helt plåt rent. han ville ikke lakkere bilen om ikke det var gjort. selv om jeg hadde slipt meg ned til den gammle lakken. han drev ikke med risiko sport sa han.
http://www.vwnorge.no/index.php?topic=8234.60
kan dette være noe????
se den rød vw litt langt nede på siden.
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 21:36
by pals
Jeg kan sitere en lakkerer jeg snakka med om det samme temaet for noen år siden: "Bengalakk har ikke noe på en bil å gjøre"
Årsaken er egnetlig grei. Bengalakk koker med nær sagt all annen lakk, og må derfor fjernes helt før påføring av annet. Når den i tillegg legger seg tykt i papiret når man sliper, så skjønner jeg at det ikke er populært hos fagfolk. Så mitt råd er dessverre at du må fjerne lakken.
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 22:13
by 445
pals wrote:Jeg kan sitere en lakkerer jeg snakka med om det samme temaet for noen år siden: "Bengalakk har ikke noe på en bil å gjøre
Vi vet jo ikke målsetningen til trådstarter. Dersom det f.eks skal være en lavbudsjett hverdagsbil, så går det vel an å bruke Bengalakk på eksisterende Bengalakk?
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 22:37
by Torbo2
Det er vel ok, og et eksperiment!
Det kan jo tenkes at man kan rullemale med Bengalakk og våtslipe i grader opp til 1200 eller 2000 og rubbe og polere og få en fin overflate?
Det er trolig mye slit?, men lavbudsjett...
Og med tanke på hva det koster å lakkere i dag så kjønner jeg slike tanker...
Re: Lakkering
Posted: Sun 16 Oct 2011 23:01
by pals
Bilgunnar wrote:
Jeg skal lakkere med billakk 2 komponent.
Det sier vel noe om intensjonen.
Skal bilen lakkes som en bruksbil uten krav til finish, er saken en annen.
Re: Lakkering
Posted: Mon 17 Oct 2011 20:37
by Bilgunnar
Jeg kjøpte bilen i høst og den skal selvfølgelig bli fin.
Takker for råd
Re: Lakkering
Posted: Sat 29 Oct 2011 21:02
by Bilgunnar
Hei jeg har pratet med lakkforhandler og han sier at dersom jeg bruker en god grunning så går det greit,husker også
for en del årsiden jeg lakket en Ford Ekskort som var lakkert med Bengalakk og det gikk fint.
Jeg kan også bruke syntetisk lakk.
Re: Lakkering
Posted: Sun 30 Oct 2011 14:01
by Torbo2
Hmmm. Da er vel "bengaen" tørr som en sviske? Da kan du ha flaks?
Re: Lakkering
Posted: Sun 30 Oct 2011 22:33
by 445
Fikk du noe navn på en god grunning?
Er Hagmans 2k bra nok?
Eller Biltemas epoxy?
Re: Lakkering
Posted: Sun 30 Oct 2011 23:27
by Torbo2
Den Biltemasaken er kanskje ikke så lett å slipe som annen grunning, da jekg bruke den ble overflataen så fin og tilsynelatende tett at de fikk lov å være sånn.... Vet heller ikke om den er asnett som grunning, da den kanskje er mest beregnet til båter?
Det står vel litt og bruksområder på boksen elelr datablad?
Lakkrekvisita reagerte ikke negativt på Harmans 2k grunning, men de har kanskje noe som er enda bedre? Dvs. så sa de jo at de hadde en god en på kurset, men den husker jeg ikke navnet på. Det beste er jo godt nok?
Re: Lakkering
Posted: Sun 30 Oct 2011 23:31
by Håvard E Johansen
lakkeren som jeg brukte. syns at den hagmans 2k var bra han å.