Gode tips til store prosjekt

Generelle diskusjoner som vedkommer vår hobby.
Post Reply
User avatar
pals
Posts: 279
Joined: Wed 04 Oct 2006 21:35
Location: Sør-Trøndelag

Gode tips til store prosjekt

Post by pals » Sat 17 Oct 2009 14:39

For noen år siden hadde jeg et innlegg på bilforumet.no. Jeg leste det igjen nå nettopp, og det var faktisk ikke så dumt. Jeg var inne på noe her, synes jeg selv hvertfall. Noen som har flere erfaringer de vil dele med andre? Sleng gjerne på en kommentar :idea:

Hvordan lykkes med et prosjekt?

Mange avsovnede og oppgitte prosjekter står i garasjer rundt omkring i kongeriket. Store planer som aldri ble en realitet. Årsakene kan være så mange. Kanskje var omfanget undervurdert, lommeboka ble tom, tekniske problemer, manglende deler osv. Fellene er mange. Hvordan unngå dem? Det finnes mange råd og tips. Jeg har prøvd å sette opp noen:
 • 1. Sørg for at alle andre prosjekt er helt ferdige før du starter et nytt. Sjansen for å lykkes er større hvis du konsentrerer deg om få ting om gangen.

  2. God planlegging er halve jobben. Sett opp en sjekkliste over hva du skal gjøre, og hvilke deler osv du tror du trenger til hvert enkelt punkt. Kostnader også.

  3. Mange prosjekt stopper på grunn av høye kostnader. Ta høyde for dette under planleggingen. Det koster alltid mer enn du tror.

  4. Har du ikke penger nå? Vent med prosjektet. Du får garantert ikke bedre råd underveis.

  5. Sørg for at du innhenter så mye informasjon som mulig fra andre som har gjort tilsvarende. Nettsider, bekjentskaper eller fagfolk. Folk deler gjerne erfaring med andre med samme hobby. Bruk dem.

  6. Sett av ukedager som du skal bruke på prosjektet. Faste dager i garasjen er som regel mer effektivt enn å ta det på sparket. Samtidig sikrer du fremdriften.

  7. Sett opp en realistisk tidsplan. Unngå å legge press på deg selv med at bilen skal være ferdig til 17.mai osv. Da blir det garantert stress, feil, slurv og mas i innspurten. Noen jobber best under press, men de er unntaket som bekrefter regelen. Stress er aldri morsomt, spør du meg.

  8. Sørg for at du har kjøpt alle deler som ikke er ”hyllevare” før du går i gang. Det er dumt hvis prosjektet stopper opp pga deler som er vanskelige å skaffe.

  9. Del opp store jobber. Skal du renovere eller bygge om en hel bil? Unngå å starte alt samtidig. Del heller opp prosjektet i mindre deler, og gjør ferdig hver enkelt del for seg. F.eks kan du overhale motoren først, så hjuloppheng osv. Da blir det ikke så rotete, og det er lettere å holde oversikt over deler og fremdrift. Dette er også en fordel hvis du går lei, da er det ikke så mye å sette sammen for å få bilen på veien igjen.

  10. Demonteringen er den enkleste delen av prosjektet. Men også den enkleste å gjøre feil. Ta bilder av alt før, underveis og etterpå. Merking er viktig: alle komponenter, kabler og slanger. Skru tilbake skruer der de satt, det beskytter gjengene samtidig som du vet hvor de hører hjemme. Vær nøyaktig og hold orden. De timene du legger ned her, har du igjen dobbelt senere.

  11. Lagre deler forsvarlig. Helst et stykke unna der du jobber. Tildekket og beskyttet. Utrolig hvor mye som kan gå i stykker under lagring. Unødvendige utgifter er som regel det siste prosjektet behøver.

  12. Ikke kast gamle deler før prosjektet er ferdigstilt. Du vil garantert få bruk for noe å se etter, lage maler av, plukke skruer av eller liknende.

  13. Jobb gjerne mye, men avslutt i rett tid. Sene kvelder kan resultere i mye feil, pluss at du blir fort lei. Du bør jobbe med overskudd og lyst.

  14. Vær forberedt på at du får motgang og tunge dager. Motgang skiller gutter fra menn. Ta en pause, finn inspirasjon gjennom å se på andres prosjekter, eller arbeid deg gjennom motgangen. Det finnes mye inspirasjon i å bli ferdig med ting også. Husk at skralla fungerer begge veiene, både opp og igjen.

  15. Sist men ikke minst: Se på første punkt. Hva du enn gjør, ikke begynn å drømme om neste prosjekt før du er helt ferdig med dette.

User avatar
445
Posts: 5937
Joined: Sat 07 Jul 2007 13:15
Location: Oslo
Contact:

Post by 445 » Sun 18 Oct 2009 11:45

Dette var bra!
Masse gode poenger som noen og enhver av oss har bruk for.
Det er ikke få prosjekter som har strandet fordi disse rådene ikke er fulgt.

User avatar
ståle
Posts: 189
Joined: Fri 23 May 2008 22:42
Location: sotra
Contact:

Post by ståle » Sun 18 Oct 2009 13:55

Hei!

Dette du skriver her er nok helt riktig! Har selv ikke gjennomført noen store bilproskjekter, men har gjennomført noen ganske store trebåtproskjekt, det største la jeg ned ca. 5000 timer av fritiden min på gjennom 3 år, er jo mye det samme som med bil kansje! :D

MVH
Ståle

User avatar
pals
Posts: 279
Joined: Wed 04 Oct 2006 21:35
Location: Sør-Trøndelag

Post by pals » Sun 18 Oct 2009 14:28

ståle wrote:Hei!

Dette du skriver her er nok helt riktig! Har selv ikke gjennomført noen store bilproskjekter, men har gjennomført noen ganske store trebåtproskjekt, det største la jeg ned ca. 5000 timer av fritiden min på gjennom 3 år, er jo mye det samme som med bil kansje! :D

MVH
Ståle
Wow, Ståle. 5000 timer - det er definitivt et stort prosjekt. Nesten livsprosjekt :shock:
Respekt.

terjehva
Posts: 143
Joined: Thu 21 May 2009 22:22
Location: Hadeland

Post by terjehva » Mon 16 Nov 2009 20:13

Hei!
Dette var en meget god oppskrift,det er veldig mange prosjekter som stopper opp etter att de er plukket ned. Har solgt en pv og en duett som jeg vet att er stått ned plukket i ca 8-10 år.

User avatar
pals
Posts: 279
Joined: Wed 04 Oct 2006 21:35
Location: Sør-Trøndelag

Post by pals » Mon 16 Nov 2009 22:35

Jeg har forresten et tips til:

Hold orden i garasjen. Rydd opp hver kveld, så er det mye triveligere å gå i gang igjen neste økt :D

Post Reply