Page 1 of 1

Egenprodusert lakkfjerner

Posted: Thu 06 Feb 2014 14:50
by hlyshaug
Har klippet dette fra et annet forum:

Lag din egen lutblanding
Dersom du ønsker å lage din egen lutblanding, kan du bruke følgende oppskrift:

1 kg soda (lut) oppløses i
6 l vann (kaldt)

Du kan bruke en plastbøtte hvis du er forsiktig, men følgende sikkerhetsråd følges: Bruk beskyttelsesbriller og hansker. Det er en fordel om de klærne du har på, er klær du ikke er så redd for.

Tilsett luten litt etter litt i vannet under omrøring. Bland aldri motsatt, da det kan føre til at blandingen koker opp nærmest eksplosivt.
For at blandingen ikke skal renne av flatene, tilsettes først 5 ml av et fuktemiddel som pingo fagvask eller helt enkelt zalo , og deretter 70 gr/liter med tapetklister. Bruk helst en drill til innrøring av klisteret.

Massen strykes på overflatene som skal renses, bruk helst en fiberkost, og må virke i 1 til 2 timer. Middelet bør holdes fuktig i virketiden, gjerne med en dusjflaske med vann. Alternativt kan overflatene forsegles med gladpack e.l. etter påføring av blandingen.

Dette skal fungere fint på stål (og tre). Aluminiumsflater bør grunnes med syregrunning før ny lakk. Ved bruk på limte flater: Limet kan løse seg opp.

Re: Egenprodusert lakkfjerner

Posted: Fri 07 Feb 2014 08:55
by Reodor57
Blir nesten som Strip All det der, bare at den også tar rust og må varmes opp... Kan være verd et forsøk for å prøve... Bare sette ting i blandingen uten tapetklister...

Re: Egenprodusert lakkfjerner

Posted: Sat 15 Feb 2014 00:45
by ola
Må bare legge til at det som er nevnt om briller, verneutstyr og regler ved blanding ikke må tas lett på. Jeg var svært nær ved å miste et øye for endel år tilbake på grunn av det - temmelig flaut fordi jeg har vært mye på kjemilab dengang jeg studerte og burde derfor vite bedre enn å leke med kaustisk soda. Det endte med flytransport til nærmeste sykehus samt to døgn på øyeavdelingen. Men det gikk heldigvis bra - kom meg i dusjen med en gang og sto der helt til legen kom.

Et mindre farlig middel som kan benyttes skal visstnok være bremsevæske, det vet vi jo alle kan ta lakken dersom man får søl. Har ikke prøvd det selv, men dette ble det tipset om på et forum jeg var innom. Vedkommende tok vare på gammel bremsevæske som fungerte like bra som ny til lakkfjerning.