Tilpassing av bildestørrelse for forum

Nyttige instruksjoner for bruk, innlegging av bilder osv
Post Reply
User avatar
erlendsw
Teknisk Drift
Posts: 13
Joined: Tue 05 Jul 2011 20:30

Tilpassing av bildestørrelse for forum

Post by erlendsw »

Digitalkamera, spesielt nyere, lager bilder med stor størrelse. Dette gjør de mindre tilpasset til web, da de bruker lang tid å laste for de som skal se de og bruker stor plass på serveren.

Bruk av TinyPic

Muligheten for å laste opp med TinyPic har blitt fjernet. Ulempene med å bruke eksterne tjenester gjelder fortsatt, så jeg lar det stå.

En mulighet er å legge til bilder ved bruk av fanen "Last opp til TinyPic". Under Resize, velg 15" Screen eller mindre. Dette gjør at bildet ikke blir for stort, og tråden blir oversiktlig.
Er bildene større enn dette, ber vi om at dere legger til som lenker. Etter du har trykket på "Legg til Innlegg" etter opplasting, kan du redigere, og bytte utt img med url i bilde-tagen.

Eksempel på bilde lastet opp med TinyPic og Website/Email størrelse:

Image

Ulempen er at bildene vil ligge hos TinyPic, og vi har ingen mulighet for å ta backup av de. Skulle tjenesten gå ned eller forsvinne, som lagrebilder.no, er det opp til de enkelte brukerne å laste opp bildene på nytt et annet sted. Ta derfor backup, hvis du buker dette alternativet

Det beste valget, vil nok i de fleste tilfeller være å bruke "Laste opp vedlegg". Bildene vil da ligge på PV klubbens server, og man vil få en liten versjon som vises på forumet, og en stor, når man klikker på det (som brukt i guiden under). Tilpass størrelsen til noe mer håndterlig først, som vist under:

Følgende er en guide i hvordan du forandrer bildestørrelsen i Windows 7:
NB!: Jeg har engelsk windows, så velg de tilsvarende valgene på norsk. Har oversatt noe, men det er ikke nødvendigvis 100% det det står i den norske windowsversjonen
volvo-pv-resize-1.jpg
I utforsker/min datamaskin, høyreklikk på bildet og trykk på Edit/Rediger. Dette vil åpne opp Paint.

volvo-pv-resize-2.jpg
I Paint, trykk på resize
volvo-pv-resize-3.jpg
Trykk på pixels/piksler, og skriv inn 1200 på horisontal. Vertikalt vil stille seg inn selv.l
volvo-pv-resize-4.jpg
Trykk på den blå knappen, velg save as/lagre som og JPEG bilde

Alternativ som fungerer med andre versjoner av Windows også:

Last ned Image Resizer. Velg 32-bit hvis du har vanlig Windows, eller er usikker og 64-bit hvis du vet du har 64-bit Windows.

Etter du har installert, kan du høyreklikke på bilder i utforsker/min datamaskin og velge Resize Picture. Velg custom og 800x600. Evt et av forhåndsvalgene som small eller medium.Oppdatering: Bilder blir nå automatisk skalert til 1200px om de er større. Metoden som blir brukt er likevel ikke like god kvalitetsmessig som å skalere det på forhånd. Likevel så bør det bli et akseptabelt resultat.
User avatar
Reodor57
Webmaster
Posts: 3108
Joined: Thu 05 Oct 2006 12:50
Location: Haslum
Contact:

Re: Tilpassing av bildestørrelse for forum

Post by Reodor57 »

Har bare ett tips her. Kall gjerne bildet det samme som originalen, men flett inn RED i navnet (RED=redusert). Dette gjør det mer oversiktlig. En kan selvsagt også opprette en egen katalog som heter RED hvor en legger alle reduserte bilder. Tar en bilder kun for forum, kan en jo stille kameraet ned til nevnte oppløsning.. Det er ihvertfall "RED filene" en skal laste opp på forumet om noen er i tvil :-). For de fleste av oss er det viktig å beholde originalen, så lagre alltid en kopi når en lagrer. Ikke velg lagre forandringer på originalen. Alternativet er å lage en kopi først og jobbe videre med denne. Det som er beskrevet av fremgangsmåte her er å betrakte som EN mulighet. Det finnes et hav av andre muligheter! Så lenge en havner opp med ca 800 piksler som lengste side er det mer enn bra nok for visning på nett/forum. :D :D
1957 PV 44404 ("Blåmann"), Duett 44506-1958 (1957 type prod okt 1958.("Gråbein"). Nå også 1962 544 Favoritt (11151)("Bølla").
Post Reply